Az Erdélyi Sóvidék központja a Parajdi sóbánya

Az Erdélyi Sóvidék központja a Parajdi sóbánya

Hargita megye kapuja, a székely só hazája, bővizű patakok, meredek sziklák és árnyas erdők által övezett festői vidék, ahol a történelem és a modern szórakozás kezet fogva mutatkozik be minden pihenésre és feltöltődésre vágyó látogatónak.

Hol található Parajd?
Erdélyben a Görgényi havasoktól délre, a Kis – Küküllő mentén, Hargita megyében, Székelyudvarhelytől 38 kilométerre, Budapesttől 600 – 650 kilométer távolságra. 
Magyar elnevezése onnan eredeztethető, hogy a só szállítok lovaikat ezen a helyen legeltették “paréztatták”.
„Parajd igen csinos székely falu, fekvése, de főként természeti kincsei által arra hivatott, hogy e vidék városává nője ki magát, s már is a városiasságnak némi elemeivel bír, amennyiben a bányahivatalok és tiszti lakások annak máris városias küllemet adnak” – Orbán Balázs

Milyen a parajdi székely só?
A parajdi só a világ egyik legjobb minőségű és legegészségesebb sója. Nyomelemekben gazdag, őstengeri iszapot és 84 különböző ásványi anyagot tartalmaz. Sok formában és szinben megtalálható az üzletek polcain, de természetes alakja szürke szinű – ez nem tartalmaz semilyen adalékanyagot. Ize intenziv, sokkal zamatosabb az asztali konyhasóénál. 
Parajd legismertebb látványossága a Parajdi sóbánya.

Parajdon már a római korban is volt sóbányászat. A földalatti bányászat 1762-ben kezdődött, majd 1960-tól beindították a gyógykezelést élve a bánya sós levegőjének gyógyító hatásával.
A látogatási szint 120 méter mélyen található a földfelszínhez viszonyítva. A látogatás a sóvállalat autóbuszaival történik, amik egy 1250 méter hosszú alagúton keresztül közlekednek minden órában kétszer.
A bánya bejárata közelében fizetős parkolóhelyet is találunk. A Parajdi sóbánya egész éveben látogatható. Az ünnepi nyitvatartásiról, aktuális eseményekről, programokról érdemes a www.salinapraid.ro honlapon tájékozódni.

A látogatás belépődij köteles:
-    50 lej – felnőtteknek
-    35 lej – gyermekeknek – készpénzzel és kártyával egyaránt lehet fizetni.
A 2 év alatti gyermekek számára nem javasolt, illetve házi kedvenceinket sem hozhatjuk le magunkkal, nem kisállatbarát. A bánya részben akadálymentesitett, igy elérhető mozgássérült látogatók számára is, de erről a jegypénztárnál időben kell szólni. 
A bánya minden nap 8.00 – 16.00 óra, vasárnap 8.00 – 18.00 óra között van nyitva, ám figyeljünk rá, hogy az utolsó lefelé szállító autóbusz 14.30 kor megy, későbbi időpontban már nem lehet lemenni és nem jutna elég idő a bánya felfedezésére.

Miért érdemes meglátogatni a bányát?
A bánya klimája gyógyitó hatású, segit relaxálni és széppé teszi a bőrünket is.
A bányában egy egész kis földalatti világot találunk, minden felszerelésével: világitás, televizió, internet. Helyt ad egy kápolnának, étteremnek, kávézónak, kalandparknak, foglalkoztató és kikapcsolódási tereknek, gyógynövényes szaküzletnek, 3D moziteremnek, kiállításoknak és borkóstolóknak.

Kinek nem ajánlott a bánya látogatása?
Abban az esetben, ha valaki az alábbi betegségek valamelyikében szenved:
•TBC (tüdőtuberkulózis)
•tüdő gombás megbetegedése
•tüdőrák
•fertőző betegségek
•magas vérnyomás III. Stádium
•ischaemiás szívbetegség
•Basedow – kór
•epilepszia
•szίvbetegségek
•klausztrofóbia
Terhes kismamáknak, akik veszélyeztetett vagy előrehaladott állapotban vannak.

Milyen hőmérsékletre kell számitani a bányában?
A Parajdi sóbánya hőmérséklete viszonylag állandó egész évben 14 – 16 Celsius fok, de a páratartalom elég magas. Érdemes rétegesen öltözködni és kényelmes, a sarkunkat támasztó lábbelit választani.
Milyen egyibb látványosságokat érdemes felfedezni a környéken?
Parajdon és közelébe számos látnivaló található. A nyáron érkezők számára mindenképpen ajánlott a Parajdi Sós Strand felkeresése, ahol nem csupán élményfürdőzés, de gyógyfürdők is igényelhetők. A gyermekek biztosan jól érzik majd magukat a trópusi Lepkeházban. Előzetes bejelentkezéssel meglátogatható az Áprily Lajos emlékház. A természet szerelmeseinek pedig a látványos Só- szorost, a Siklódi kő kilátót, illetve a Rapsóné várromok felkeresését ajánljuk.

Elérhetőségek