Erdély legszebb szurdokvölgye a Békás szoros

Erdély legszebb szurdokvölgye a Békás szoros

Európa egyik természeti ritkasága, mely 250 – 300 méter magas szinte függőleges sziklafalaival az egyik legszebb látogatható szurdokvölgy. A Nagyhagymás Nemzeti Park része, védett terület, mely nagyjából 9 órára és 700 kilométerre található Budapesttől. Erdélyben Gyergyószentmiklóstól keletre, a Gyilkos tótól pedig 5 kilométerre északkeletre fekszik.

1. Keletkezésének története, nevének eredete.
A Békás szoros nevét a Békás patakról kapta. Ez a patak alakitotta ki a hegyszorost hosszú idő alatt, ahogyan utat tört magának a mészkősziklákba.


2. A szoroshoz kapcsolódó legendák, történetek.
A Békás szoroson átkelni sosem volt veszélytelen, sőt, a pokolba való leereszkedéshez hasonlították. Az öregek úgy mesélik, hogy abban az időben, amikor még nem vezetett út a havasi legelőkre, kaszálókra nagyon nehéz volt ételt vinni a munkásoknak, pásztoroknak. Út közben sokan megsérültek, megcsúsztak a köveken vagy életüket vesztették a völgyben.


3. A Békás szoros szakaszai.
Három részből áll, úgy mint a Pokol kapuja, a Pokol tornáca és a Pokol torka. Az alagutak után azt a szűkületet, ahol a Mária kő és a Bardócz fal néhány méterre megközelíti egymást nevezik a Pokol kapujának. A szoros enyhén kiszélesedő része a Pokol tornáca, amit a Fekete torony sziklaszirt zár le. A szoros leglátványosabb része, ahol a Kis Békás patak beömlik. Jobb oldalban a Szurdok kő, míg balra a Bardócz párkány látható, ezt nevezik a Pokol torkának.


4. A Békás szoros hossza.
A Keleti Kárpátok leglátványosabb szurdokvölgye 5 kilométer hosszan kígyózik. 


5. Látványosságok a szorosban.
A hatalmas mészkősziklák között látványosan kanyarog a szerpentines út. A vidék egyediségét a körülölelő hatalmas hegyek adják és valamennyi szikla függőleges oldalával a Békás patak medre felé fordul. Kis Cohárd, Csíki bükk, Oltár kő, és a Mária kő fogja közre a szorost, amelyben hegyi patakok, vizesések, barlangok alkotják a változatos látnivalók sorát.
Itt található a Magyarok hídja, vagy befejezetlen híd is, a Pokol tornáca és a Pokol torka között.


6. Parkolás a szorosban.
Kiépített, nagy parkoló nincs a Békás szorosban, de folyamatosan az út mentén találni parkolásra alkalmas helyeket. Legyünk óvatosak, mivel a szerpentines úton nem csak gyalogosan sétáló turistákkal, de tehéncsordával és teherforgalommal is számolni kell.

7. Belépődíj és látogatási idő.
A Békás szoros szabadon látogatható a nap 24 órájában, minden évszakban.


8. Időjárás.
A szorosra a kárpáti területek sajátos éghajlati vonásai jellemzőek, vagyis hosszú és hideg tél, viszonylag rövid és enyhe nyár. Számítsunk rá, hogy a sziklák között érezhetően hidegebb a levegő.

9. Vásárlás, étkezés a szorosban.
Időről időre egyre több bódét és árust találni a szorosban. Helyi jellegzetes ételként lángost és kürtőskalácsot kínálnak. Emellett számos kelmés, kézműves és ajándékos üzletet találni.


10. A szoros élővilága.
A Nagyhagymás Nemzeti Park számos egyedi és különleges növényfajnak ad otthont, bár jelentős részét lucfenyő borítja. Csak itt található meg a csűdfű és a kőhúr, valamint itt honos a ritka havasi gyopár is. Állatok közül medve, hiúz és farkas is él a szoros erdeiben.


11. Szórakoztató tevékenységek a Békás szorosban.
Lehetőség van, sétára, kerékpározásra, gyalogtúrákra és hegymászásra is. Több túraútvonalat is találunk, melyek közül a legnépszerűbb a Békás – Kis Békás szoros körtúra, ami 10 kilométer hosszú, 3.5 – 4 órát vesz igénybe a sárga sáv jelzést követve 370 méter szintkülönbséggel, közepes nehézségű. Illetve a Mária kő túra, ami szintén 3 – 4 órát vesz igénybe pihenőkkel indulva a Cifra nyeregből.


12. Közelben lévő látnivalók.
Alig 15 percre található a Gyilkos tó. Kilátók közül a Kis Cohárd és a Likas zsomboly. Szorosból ajánlott a Kis Békás szoros, Súgó szoros és Dörgő szoros.

 

+1 TIPP
A szoros DN12C jelzésű útjáról a 15-ös útra kanyarodva elérjük a Kis Beszterce patak által felduzzasztott tavat, a Békási víztározót, amely Csalhó hegy tövében található. A 90 méter mély tó hossza eléri a 36 kilométert, területe pedig a 440 négyzetkilométert. A gát 430 méter hosszú, és 127 méter magas, az itt található vízierőmű teljesítménye pedig több, mint 220 MW. Érdemes hát ide is kijönni, ha már erre járunk.

 

Elérhetőségek