Madarasi Hargita

Ismerd meg Székelyföld legmagasabb hegyét, a Madarasi Hargitát

Székelyföld és a Hargita hegyvonulatának legmagasabb csúcsa az 1801 méter magas Madarasi Hargita. A Keleti Kárpátok egykoron 5 kilométer széles kráterének egyik látványos vulkáni maradványa, Erdély egyik legvarázslatosabb helye, mely kihagyhatatlan úticél, ha ezen a környéken járunk.

1. Hol található és hogyan közelíthető meg a Madarasi Hargita?

Erdélyben, Székelyudvarhelyről Csíkszereda felé haladva, Fenyédnél balra a Gyergyó felé vezető úton.  Zetelaka után, Zeteváraljánál jobbra kanyarodva érünk az Ivó völgyébe, majd a Filió patakot követve kb. 9 kilométer után érkezünk meg a Madarasi Hargita lábánál épitett menedékházhoz. Ezen a szakaszon már látni a kék kereszt túristajelzést is. A menedékháztól indul a kb 1 órás, könnyű, csúcsig vezető gyalogtúra. 

2. Honnan ered a Hargita elnevezés?

A Hargita szó eredetére több elképzelés is van. Vannak akik már a gótok idejéből, a géták korából, mások Attila hun király Hara – gita Mongóliai Fekete hegye után következtetnek. A legkorábbi adatok 1799-re utalnak, amikor gróf Teleki József már Hargita havasként emlegeti a vidéket, illetve 1864-ben Hunfalvy János Nagy Hargitaként irja le.

3. Miért tartják a székelyek szent hegyének?

A Madarasi Hargitát először Tófalvi Péter kezdte 1998 után a „székelyek szent hegye”-ként emlegetni. A csúcson számtalan kőhalom, kopjafa, kereszt és magyarságot jelképező emlkémű áll, legkiemelkedőbb az egyik bástya szélén álló turul madár. Ezek miatt nevezik szent helynek.

4. Milyen látvány fogad a Maradasi Hargitán?

Misztikus és hihetetlen látvány a sok emlékmű, zászlók és pántlikák, kőhalmok és kopjafák a csúcson, ehhez párosul még a lenyűgöző panoráma. Gyönyörű kilátás nyílik a Hargita fennsíkra, a Libán tetőre, a Görgényi havasokra, Gyergyói havasokra, Hagymás hegységre. Nyugati irányban látszik az Ivó feje, Berszán sarok, Kecskevész szikla, mögöttük csaknem az egész Erdélyi medence. Szép tiszta időben látható a Rika hegység, Királykő, Fogarasi havasok a Déli Kárpátok szinte teljes vonulata, a Rákosi Hargita és a Csíki havasok.

5. Milyen növényvilággal rendelkezik a Madarasi Hargita?

A Madarasi Hargita növényzete alhavasi, szubalpesi jellegű, uralkodó faja a lucfenyő. A hegy aljából a csúcsig jutva három növényzeti övet érintünk az elegyes erdőkből a fenyvesekbe, majd az alpesi borókásba érkezünk. Találkozunk többek között örökzöld cserjékkel, többféle áfonyával, tőzegrozmaringgal. Természetvédelmi terület a Natura 2000 hálózat része.

6. Milyen a Hargita hegység állatvilága?

Nagyon változatos és gazdag állatvilággal rendelkezik, számos védett és ritka állatfaj található a hegységben: barna medve, gímszarvas, hiúz, farkas, vadmacska, mókus, róka, vaddisznó. Madarak közül siketfajd, macskabagoly, egerészölyv. De legyünk figyelmesek, mert gyikok, siklók és viperák is cikázhatnak lábaink előtt.

7. Milyen szórakoztató tevékenységeket lehet csinálni a Madarasi Hargitán?

Attól függően, hogy a téli, vagy a nyári időszakban érkezünk, lehet sétálni, túrázni, kerékpározni, szánkózni és síelni is. Az extrém sportok és kalandok kedvelőinek a Fáradt Bakancs élménybázist ajánljuk figyelmébe: Quad túrák, mountaincart, big air bag, Fia Ferrata. Bövebb információk itt: https://www.faradtbakancs.ro/faradt-bakancs

8 Mit érdemes tudni a sípályákról?

A Madarasi Hargita Székelyföld egyik legnépszerűbb síközpontja. Összesen 4.5 kilométer sípályát találhatunk itt 1500-tól - 1760 méter tengerszint feletti magasságig. December közepétől - április közepéig hóbiztos, kedvező időjárás esetén a szezon eltarthat május közepéig is. A sípályákat hótaposógép segítségével folyamatosan karbantartják, és a területen nonstop elérhető a hegyimentő szolgálat. A sipályákról, nyitvatartásról és aktuális árakról bővebben  itt: http://madarasihargita.ro/leiras-terkep/ http://madarasihargita.ro/jegyarak-2/

9. Milyen szállási lehetőségeket találunk?

A Madarasi Hargita csúcs közvetlen közelében, kb. 1700 méter tenger magasságban, hangulatos panziók és turistaházak várják a pihenni, túrázni, síelni vágyókat. A saját étteremmel rendelkező, kényelmes és komfortos panziók, önellátó rendszerben üzemelő vendégházak, és szerényebb szolgáltatásokat nyújtó olcsó turistaszállók közül lehet választani.

10. Milyen felszerelésre van szükség a csúcsra vezető túrához?

A Madarasi Hargita a leglátogatottabb hegység a hegységben. A turista jelzés ugyan a hegy lábától indul, az 1650 méter magasságon található menedékházig bármilyen gépkocsival el lehet jutni. Télen a hólánc kötelező. Mivel egy jól járható gyalogos útvonal vezet a csúcsra, igy jó időben nem szükséges semmilyen különösebb felszerelés, kényelmes bakancs, esetleg járóbot. Arra kell figyelni, hogy a csúcs szeles és érezhetően hidegebb van. Még a legmelegebb nyári napokon is tanácsos egy melegítő és fülvédő, vagy sapka.

+1 Tipp.

Erdély ezen vidékén számos látnivaló akad, akár könnyed kikapcsolódásra, vadasparki látogatásra, természetben való felfedezésre, vagy gyógyfürdőre vágyunk. Mindenképpen látogassuk meg Ivó, Zeteváralja és Hargitafürdő festői tájait.

Elérhetőségek