Mi is az a medveles? Medveles vagy medvemegfigyelő állomás?

Mi is az a medveles? Medveles vagy medvemegfigyelő állomás?

Sokan mikor meghalják azt a szót, hogy medveles, egy egyszerű vadász magaslesen a vadásszal együtt szúnyogoktól zaklatva eltöltött néhány órára gondolnak.

Sokkal inkább medvemegfigyelő állomás a helyes megnevezés. Ami lehetővé teszi medve és ember számára is a biztonságos találkozást. Ezek szigetelt faházak, WC-vel, árammal, fűtéssel, légtechnikával, ágyakkal felszerelve. Hatalmas ablakokkal, melyben detektívtükör van, amin a medve nem lát be, viszont a vendégek megfigyelhetik a medvéket természetes környezetükben, anélkül, hogy a medve tudna az ember jelenlétéről. Kicsit olyan, mintha egy óriási szélesvásznú mozielőadást nézne az ember. Alkalmasak akár egyhetes állandó otttartózkodásra. Leseinket Máté Bence világhírű természetfotós és lesépítő tervezte, úgy, hogy a természetfotósoknak és turistáknak is kielégítse minden igényét. A program mindennap sötétedés előtt két és fél órával kezdődik. A Szent Anna-tó melletti lesünk esetében, ami akár 45 fő befogadására alkalmas, a lestől 500 méterre az aszfaltúton találkozunk, rövid program és szabályismertetés után gyalog közelítjük meg a lest, a helyi vadőr fegyveres kíséretében. Gyakran mire odaérünk, már ott vannak a medvék a les előtt. Másfél, két órás megfigyelés közben a vendégeknek érdekes előadásban lesz részük. A medve biológiájáról, viselkedéséről, saját élményeiről sok érdekes dolgot mesél a kísérő. Lehetőség van fotózásra és videózásra is. A program sötétedés előtt véget ér. Visszasétálunk az autókig és élményekkel telve indulunk haza.

A tusnádfürdői lesünk 20 személyes. Ezt a lest szekérrel, eső esetén terepjárókkal szoktuk megközelíteni, mivel két és fél kilométerre van az aszfaltúttól. Évszázados fenyőerdőben maga a szekerezés is csodálatos élmény.

Túrák mindennap indulnak, akár egy vendég esetén is. 

Elérhetőségek