Top 10 tudnivaló a Szent Anna-tóról

Top 10 tudnivaló a Szent Anna-tóról

1. Hogyan tudsz eljutni a Szent Anna-tóhoz?
A tavat két irányból lehet megközelíteni: Sepsibükszád és Kézdivásárhely felől. Sepsibükszád falu központjában tábla jelzi az elágazást. Lacul Sfânta Ana irányába kell elfordulni. 17,4 km szilárd burkolatú, de rossz minőségű erdei úton lehet a tóhoz eljutni. Bálványosfürdőről a tó irányába 13,5 km szilárd burkolatú erdei úton lehet a tóhoz eljutni.

2. Mennyi a belépő?
Nincs belépő, csak parkolási díjat kell fizetni. Személyautó a fenti parkolóban: 10 lej (1,5 km a tótól, 15 perces séta.) Személyautó a tó melletti parkolóban: 20 lej (Közvetlen a tó mellett.) Busz a fenti parkolóban: 10 lej (1,5 km a tótól, 15 perces séta.) Busz a tó melletti parkolóban: 20 lej (Közvetlen a tó mellett.)

3. Nyitvatartás
A tó szezonban, májustól októberig reggel 9-től este 7-ig, szezonon kívül reggel 9-től este 5-ig látogatható.

4. Hogyan viselkedj a medvével
Bár a medve alapvetően nem veszélyes az emberre, a vele való találkozást jobb elkerülni. A tó körül és az erdőben figyelmesen, hangoskodva, fütyörészve, énekelve, hangosan beszélgetve ajánlott sétálni. Így a véletlen találkozás elkerülhető. Ha mégis medve közelébe kerülünk, óvatosan hátráljunk el tőle. Ételt ne vigyünk magunkkal a medvék közé! Soha ne etessük és ne fotózzuk, ne akarjunk vele szelfit készíteni. A medvelesésnek van kulturált, az ember és a medve számára is biztonságos formája. www.medveles.hu

5. Medveles
Mindenképpen ajánljuk a medvét látni akaró turistáknak, a tó szomszédságában lévő Máté Bence világhírű természetfotós medvelesét. Az ember és a medve számára is biztonságos szórakozás. Testközelből láthatják az érdeklődők a barnamedvét saját, természetes környezetében.

6. Csónakázás
A Szent Anna-tónál van lehetőség csónakázásra.

7. Étkezési lehetőség
Erdély legfinomabb faszénen sütött kürtős-kalácsát lehet kapni a parton. A fenti parkolóban, a büfénél lángos, miccs és sült kolbász kapható.

8. Fürdési szabályok
2018-tól a tóban fürdeni tilos!

9. Szent Anna-kilátó
A fenti parkolóból a tóhoz vezető úton található, ingyenesen látogatható.

10. Mohos-tőzegláp a Szent Anna-tó szomszédságában
A belépő 5 lej. Vezetett túrák keretében látogatható. Időpontok: Szezonon kívül, június végéig hétköznap 10-18-ig minden páros órában, hétvégén minden órában. Szezonban (július, augusztus) minden nap 10-18-ig minden órában. Csónakbérlés: fél óra 10 lej.

 

Elérhetőségek