1989 óta minden év július második felében rendezik meg, a kezdetekben Bálványosfürdő adott otthont a rendezvénynek, de 1997-re kinőtte ezt a települést, és Tusnádfürdőre költöztették. A két település nevének összevonásából keletkezett: a Tusványos név. A fesztiválon keddtől vasárnapig nincsen záróra, 60-70 ezer ember szórakozik Székelyföld legnagyobb rendezvényén. A táborban számos szórakozási és kikapcsolódási lehetőség van, a magyarországi és erdélyi magyar együttesek esti koncertjei gondoskodnak a felejthetetlen hangulatról.

Az idén is olyan magyar sztárok szórakoztatják a közönséget, mint Rúzsa Magdi, Deák Bill Gyula és Hobo, Tankcsapda.
Tusványos weboldal

TUSVÁNYOS ÉS A MEDVE A tusnádfürdői medvepásztor tanácsai.
Tusnádfürdő alapítását 1842-re datálják. A városkában rövid történelme során soha semmilyen medvebaleset nem volt, annak ellenére, hogy az ide látogató vakmerő turisták mindent elkövetnek annak érdekében, hogy kiprovokáljanak egy medvepuszit. Egyesek beszorítják egy sarokba, hogy jobb szelfit tudjanak csinálni, Facebook élő bejelentkezésben kergetik a medvét, és egyesek egyfajta bátorságpróbaként azt játsszák, hogy ki mer közelebb ugrani elé. Csodával határos, hogy emiatt eddig nem volt baleset. Ha te nem így viselkedsz és az alábbi tanácsokat megfogadod, akkor nem lesz problémád a medvékkel.

  1. Ne akarj medvét látni a városban! Sokan a kukáknál órákig várják, hogy megjelenjen. A medvelesésnek van az ember és medve számára is biztonságos, kulturált módja.
  2. Ne etesd a medvét! Ne tegyél a kukák mellé finomságot a medve csalogatására. Ezt térfigyelő kamerákkal ellenőrzik, és büntetik is.
  3. Kerüld a kukákat! A medvék a kukákban található ételmaradék miatt járnak be. Leggyakrabban ott találkozhatsz vele.
  4. Lehetőség szerint csoportosan sétáljatok!
  5. Ne akarj fotót készíteni róla, és ne szelfizz vele!
  6. Kerüld az elhagyatott, sötét, bokros helyeket!
  7. Ha sötétben sétálsz, hangosan beszélgess, fütyöréssz, énekelj! A medve messziről észlelje, hogy arra jársz. Ha észrevesz, el fog kerülni.
  8. Ne kürtőskaláccsal a kezedben sétálgass!
  9. Ha túrázni indulsz, vigyél magaddal medvesprayt és sötétedés előtt hagyd el az erdőt!
  10. Ha mégis szembetalálod magad a medvével, ne fuss el! Ne mássz fel egy fára! Ne pánikolj, őrizd meg a nyugalmadat! Tudasd vele, hogy ember vagy. Halkan beszélj, és lassan hátrálj! Ne sikíts, ne ordíts! Az erős hangot agressziónak veheti. Emelj a fejed fölé valamit, ha többen vagytok, maradjatok együtt, így nagyobbnak látszotok. Hátrálj lassan! Ha még mindig közelít, óvatosan dobj a földre egy táskát, vagy egy kabátot! Ezzel eltereled a figyelmét. A paprikasprayt csak életveszélyben használd!


Ha szeretnél medvét látni, Máté Bence világhírű természetfotós medveleseiben, ember és medve számára biztonságos módon megteheted. Túrák minden nap 18:30-kor indulnak a tusnádfürdői vasútállomás elől és a Szent Anna-tó közeléből.

Szin János Medvepásztor

+36 309 678 888
+40 742 678 888
https://medveles.hu/
https://www.facebook.com/lassukamedvet/
https://www.facebook.com/janos.szin.315