Út a fellegekbe

Út a fellegekbe

A “világ leglátványosabb útja” – egy 151 km.-en izgalmasan kanyargó asztfaltcsik, lélegzetelállitó környezetben, szinte a felhők közzé. Nem csoda, hogy júniustól – októberig látogatók ezrei szeretnének végig autózni rajta, hogy átéljék ezt a vagány és emlékezetes élményt.
Ha nem szeretnél az út során kellemetlenségekbe ütközni, íme 10 hasznos tipp, hogy mire figyelj indulás előtt!

 1) Időjárás              
A Transzfogarasi úton elég változékony az időjárás. Még ha gyönyörű meleg, napos idő is van, számitani kell rá, hogy 2000 méter magasságban hűvösebb lesz. Ha esett az eső, akkor a pára miatt a csúcsokból semmit sem lehet majd látni. Ősszel pedig bármikor lehet akár havazás is. Tájékozódj előre!

2) Közlekedés
A Transzfogarasi út megtételére optimális esetben kb. 3 órát kell számolni, ha megállás nélkül, csak átutazunk rajta. Ám ha már ellátogattunk ide, nem érdemes átsuhanni a természeti látványosságokon. Az egymást követő S kanyarokban a megengedett sebesség 40 km. A nyári hónapokban a legforgalmasabb az út, ilyenkor számitani kell torlódásra, forgalmi dugókra, akár több órás késésre is. 

3) Lassitó körülmények
Nézzünk utána az útjavitásoknak is, mert a munkagépek lassítják a haladást. Az út lankásabb részein számitani lehet juh – és kecske nyájra, mert azokat a területeket legeltetésre is használják. Vezessünk figyelmesen, legyünk tekintettel és türelemmel egymás iránt. 

4) Parkolás
A Transzfogarasi úton nincs kiépített parkolóhely. Folyamatosan vannak kis megállók, ami pár gépjármű számára biztosít férőhelyet. Innen lehet nézelődni, sétálni, túrázni. A Bilea – tó környékén van nagyobb parkolási lehetőség, de a tó szépsége és az étterem miatt ide gyűlnek össze a legtöbben, igy a csodával határos, hogy parkolóhelyet találjunk és ez már fizetős parkolónak számit.

5) Tankolás
Az út mentén található benzinkutak száma korlátozott, így érdemes előre tervezni az utat. Kevés üzemanyaggal semmiképpen ne induljunk neki.

6) Felvonó
A Bilea vizesést - a Bilea tóval összekötő szakaszon felvonó működik, amiből csodálatos látvány nyílik az alattunk kígyózó útra, illetve elég jó rálátás nyílik maga a vízesés zuhatagára is. Télen, a november 1 – május 31 közötti lezárt időszakban a látogatók csakis igy tudják megközelíteni a tavat. A felvonó 3700 métert tesz meg, 840 méteres szintkülönbséget áthidalva. Használata jegyköteles, ami felnőtt számára 50, míg 12 éves korig gyermek számára 30 lej. A felvonó kabinban hétvégeken nem szállítható se kerékpár, se babakocsi, se kerekesszék. Fontos információ, hogy minimum 10 fővel indul csak útnak és maximum 15 főt szállít. Igy nyári időszakban gyorsan halad, de télen előfordulhat, hogy várni kell. Bővebb információ itt.

7) Étkezés
A Transzfogarasi út mentén található látnivalók között szerepel a Bilea-tó, a Capra-vízesés és a Vidraru-gát is. Ezeken a pontokon találunk éttermeket is. Arra figyeljünk, hogy ezek árai jóval magasabbak lehetnek, mint a környező településeken.

8) Kempingezés
A hosszú útszakaszon nagyon sok látnivaló akad. Minden kilométeren más arcát mutatja a természet, apróbb – nagyobb vízesések vannak az út mellett, miközben a hegyóriások is változatos alakban csábítják a látogatókat. Kempingezni viszont szigorúan tilos!

9) Szintkülönbség
Vegyük figyelembe, hogy a szervezetnek időre van szüksége a változásokhoz való alkalmazkodáshoz. A változó magasságon a légnyomás hatására eldugult fül érzetét fogjuk érezni, illetve 2000 méter magasban már érezhető lesz a levegő sűrűségének csökkenése is.

10) Szállás
Érdemes az utunkat és programunkat előre megtervezni, mivel az út mentén található szállásokat előre kell lefoglalni. 
A transzfogarasi út mentén számos szállást találunk, a panzióktól egészen a luxus szállodáig minden igényt kielégitően. Vendégek visszajelzése alapján az út elején érdemes Kercisora településen szállást keresni, amennyiben a legmagasabb ponton szeretnénk megszállni, leglátványosabb a Bilea tó fölé nyúló kabanna, ha pedig átmegyünk az alagúton túlra a havasalföldi oldalra, a Hotel Capra is egy jó lehetőség. 

+ 1 Tipp
Ha már a Transzfogarasi úton jársz, ne hagyd ki a Bilea vízesés meseszép zuhatagát. 
A 60 méterből, fátyolosan szétterülő vízeséshez a fogadótól indul a gyalogos túraösvény a piros jelzést követve. Másfél – kétórás, közepesen technikás, emelkedő túra, amihez felszerelésként egy jó bakancs és egy esőkabát szükséges. Már 10 – 12 éves gyermekkel, akár kutyával is ajánlott.

Elérhetőségek