Az Erdélyi Utazás: Fedezd fel Egyénileg és autóval!

Az Erdélyi Utazás: Fedezd fel Egyénileg és autóval!

Míg egyedülálló havasi vidékein érezhetően lelassult az idő és a helyi lakosokban saját nagyszüleink életvitelére ismerünk rá. Történelmi városaiban sétálni olyan élményt jelent, mintha egy színes képeskönyvet lapozgatnánk.

A sokszínűség, élénk hagyomány őrzés, gazdag gasztronómia együtt alkotja azt az atmoszférát, ami megérint, elvarázsol és rabul ejt. Ezt a csodát szeretnénk mi, a Medveles csapata mindenkivel megismertetni személyre szabott kirándulásaink segítségével, melyeket elsősorban egyénileg utazó látogatók számára alakítottunk ki.
Erdély igazi arca csak RÁD vár!

A felfedezés és a kaland már az utazás elején megkezdődik és ahhoz, hogy ennek az élménynek szabadon át tud adni magadat, érdemes saját személyautóval nekivágni. Saját autóval utazva kényelmesen elfér mindenki – igy, ha családi vagy baráti társasággal indulsz, megoszlanak a költségek is. Sokkal szabadabb és rugalmasabb az időbeosztásod is. Hiszen saját autóval bármikor megállhatsz, ahol csak szeretnél és akár hosszabb ideig is maradhatsz, ha valami különösen felkeltette az érdeklődésedet.



Saját autóval nem kell másokhoz igazodni, az útvonal tervezésben sem. Elérhetsz kisebb településeket, meglátogathatsz rejtett természeti kincseket, ismeretlen tájakat, amik más közlekedési eszközökkel nehezen megközelithetők lennének. A saját autóval való utazás egy sokkal autentikusabb élményt tud teremteni. Ha minket választasz, akkor erdélyi terepjárós túráinkkal a személyautóval szinte elérhetetlen helyekre is kényelmesen eljuttatunk.

Egy erdélyi utazás előtt érdemes előre megtervezni az útvonalat. Legyen számodra tisztán látható, hogy honnan indulsz és célállomásod mekkora távolságra van. Válassz olyan látványosságokat útközben, amik segitenek kicsit átmozgatni, vagy éppen ellazitani.
De akár kösztes megállót is beiktathatsz és akár ott is töltheted az éjszakát, hogy reggel friss energiával folytasd utadat.

Autós infók

A határt átlépve egyetlen úthasználati jogosúltságot jelentő matricát “rovinieta-t” kell vásárolni. Ezt mindenképpen legkésőbb a határátlépés napjának éjszakájáig kell beszerezni. Ne ijedj meg, hiszen minden benzinkútnál kapható, de online is megvásárolható előre. Az aktuális árakat és online vásárlás lehetőségét itt találod https://www.roviniete.ro/hu/info/rovinieta-pret
Az országutak nagyon jó állapotban vannak.

PArkolás aplikációA városok nagyrésze parkoló-díj köteles, ám erről pontos tájékoztatást is kapunk információs táblák segítségével. Hasznos segítség lehet a TPark alkalmazás, melynek segítségével tudsz a legtöbb városban könnyedén fizetni az alkalmazásban megadott kártyáddal, akkor is, ha nincs kézpénzes fizetésre lehetőséget nyújtó automata 

A biztonságos autózás öröméért mindig figyelj arra: - hogy az évszaknak megfelelő gumik legyenek az autódon. Ellenőrizd az irataid, a poroltó és a vöröskeresztes doboz lejárati dátumát. Téli időszakban legyen nálad hólánc, esetleg egy ásó vagy lapát és némi homok vagy só, hogy tudj magadon, vagy másokon segiteni, ha elakadnának a hóban. 
Mindig legyen nálad ivóviz és némi étel, ha az országúttól eltávolodnál. Figyelj arra, hogy legyen elegendő üzemanyagod és feltöltve a telefonod. 

Ha minket választasz parneredül és útközben bármilyen techinkai problémád akad, minket bármikor hívhatsz, bármilyen technikai vagy nyelvi akadályal, mi 0-24 órában rendelkezésedre állunk és helyi kapcsolatainknak köszönhetően szonte mindent meg tudunk oldani.
Románia segélyhivószáma: 112.

Látnivalók

Ahhoz, hogy utazásod felejthetetlen legyen, a Medveles csapatának ajánlásával, ime 10 kihagyhatatlan erdélyi látnivaló:

1.    Torockó - Székelykő
2.    Vajdahunyadi vár
3.    Szováta – medve-tó
4.    Torda, Tordai-hasadék
5.    Korond
6.    Gyilkos-tó és Békás-szoros
7.    Tölcsvár- (Bran) Drakula-kastély
8.    Transzfogarasi út – Fogarasi-havasok
9.    Szent Anna-tó
10.  Parajdi sóbánya – sószoros

Kulturális programok

A természeti látványosságokan kívül kiemelkedőek a kulturális, hagyomány őrző programok is, mint:

  • Csiksomlyói Búcsú
  • Ezer Székely Leány Napja
  • Székelyföldi Őszi Fesztivál
  • Mezőségi Napok
  • Erdélyi Népművészeti Fesztivál
  • Magyar Sziget Fesztivál
  • Feketetói vásár
  • Korondi kézműves vásárok

Ízek, éttermek

Erdély gazdag és változatos izeivel érdemes már utazás közben is ismerkedni.

Hol vannak a legjobb éttermek, hol tudsz ebédelni? Segitünk abban is, hogy rátalálj a kiemelkedő vendéglőkre, kávézókra, cukrászdákra vagy fogadókra.

Néhány tipp a kedvenceink közül:

  • Torockószentgyörgyön a Székelykő Kúria várja finom ételekkel és válogatott borokkal  a vendégeket.
  • Vajdahunyadon a vártól pár perces sétával a WFRK Restaurant nemzetközi konyhája nyújt igazi gasztronómiai élményt.
  • Tordán a LA Papion kávézóba érdemes beülni egy finom kávéra és izletes süteményre.
  • Korondon az Árcsó fogadó székely-magyar konyhája bőséges adagjaival kényeztetheted magad.
  • A Gyilkos-tó tóparti büféiben jellegzetes helyi izeket találhatsz, a Szent Anna-tó partján pedig megkóstolhatod Erdély legfinomabb faszenen sütött kürtőskalácsát.
  • Parajdon a sóbányában is ebédelhetsz, de a Restaurant Casa Telegdy ház étterme elsőrangú szolgáltatást nyújt. Ne hagyd ki hires áfonyalekváros csörögefánkjukat sem!
  • Igazi székely kuriózummal vár Csikszentsimonban a Csíki Sör Manufaktúra étterme, ahol a nevezetes sör mellé cipóban sült csülköt kínálnak.
  • Csárda hangulattal szórakoztat a Székely fogadó Tusnádfürdőn, de választhatod a sípálya melletti Fortuna Panzió éttermét is.
  • A Vár Panzió étterme és a Grand Hotel Bálványoshoz tartozó modern Gastrolab étterem is a Medveles ajánlását viseli.

Szállások

Egy erdélyi utazás során nagy jelentősége van, hogy milyen szálláshelyet választunk. Ez gyakran jelent kihívást, hiszen ismeretlenül kell dönteni.

Mi abban tudunk Neked segíteni, hogy olyan szállásokat kínálunk, amiről saját tapasztalatunk van és a vendégeink kivétel nélkül elégedettek voltak.
Ha igényled elküldjük partnerszállásaink képgalériával kiegészitett ajánlatait is, mert a Medveles csapata azt szeretné, hogy a legjobbat válaszd.

Záró gondolatok egy egyéni, saját autóval történő erdélyi túrához.
Ha Erdélybe szeretnél látogatni és családoddal, vagy baráti társasággal szabadon szeretnéd felfedezni a vidék szépségeit, akkor a saját autóval történő utazás számos előnnyel jár. A Medveles csapata örömmel kísér végig ezen az utazáson, mint egy virtuális navigációs rendszer, akire mindenben számíthatsz. Miközben szabadon élvezheted a rugalmas időbeosztást, a kanyargós hegyi utakat, vagy színpompás vidéki tájakat, esetleg a történelmi városok utcáin autózol, nem szükséges semmi mással foglalkoznod, csakis a pihenéssel, a környezet és az uticélok megismerésével, mert mi minden kérésedre és kérdésedre tudunk megoldást.

Keress minket bizalommal, hogy már az első perctől közösen tervezzük meg utazásodat és igazi élmény legyen ennek a csodálatos vidéknek a felfedezése. 

Elérhetőségek